Junior-VM i ishockey 2014 slog inte bara Europarekord i antal åskådare. Evenemanget omsatte hela 100 miljoner kronor i direkt turistekonomisk effekt i Skåne. Under några intensiva veckor fylldes Malmös gator och arenor med hockeyentusiaster. Inte minst bidrog ett stort antal kanadensiska besökare till att sätta färg på stan.

– Det var ett väldigt lyckat evenemang och en välbesökt turnering, och vi har dessutom möjlighet att med stolthet kunna redovisa ett positivt ekonomiskt resultat på 6,5 miljoner, säger Christer Englund, ordförande Svenska Ishockeyförbundet.

Han fortsätter:

– Att det finns ett stort intresse för ishockey i Sverige är ju oerhört glädjande och den folkfest det var i Malmö gör en varmt i hjärtat.

En del i framgångskonceptet har varit det goda sammarbetet som funnits med de tre arrangerande parterna, sponsorerna och alla frivilliga. Ett stort antal volontärer och medarbetare har gjort det hela möjligt.

För allmänheten fanns ett välbesökt Fan Zone vid Malmö Isstadion med aktiviteter, tävlingar och hockeylegender på plats. Malmö var smyckat med en väl genomförd citydressing som bidrog till festen och synligheten. Via samarbete med Event in Skåne erbjöds alla funktionärer fria transporter i Skåne. Ett exempel på hållbara transportlösningar och närheten till allt i Skåne.

– Vilken fest, vilket engagemang och vilken helt underbar publik, säger Karin Mårtensson, VD på Malmö Arena, och beskriver JVM som en folkfest, och kan inte nog hylla alla som gjorde det möjligt.

– Malmö Arena har stått värd för många stora evenemang, på nationell och Europa nivå, JVM var ju dessutom ett transatlantiskt evenemang, och en av juvelerna vi gärna vill uppleva igen.

I samband med JVM genomfördes en enkät, som visar på att hela 27 000 turister kom till Skåne för att uppleva evenemanget, av dessa var 4300 internationellt inresande. Upplevelsen av Malmö och Skåne var mycket positivt, och i direkt turistekonomisk effekt omsattes hela 100 miljoner kronor.

– Extraordinärt, utbrister Malmö stads turistdirektör Johan Hermansson för att summera evenemanget.

– Vi är givetvis jätteglada över alla besökare och stolta över alla positiva omdömen Malmö fått. Men kanske än viktigare är det vad det innebär för framtiden. Att vara en attraktiv destination handlar mycket om att både besökare och invånarna tycker om stadens utbud. Under JVM var detta mycket påtagligt. JVM var bra på många sätt. Inte minst ur ett hotellperspektiv. Många hotellrum var bokade under en period som normalt sett är lågsäsong. Det är ju fantastiskt, säger Johan Hermansson.

Besöksnäringen är både en viktig del av näringslivet och av Skånes attraktivitet. Som ett kvitto på att Skåne är att räkna med när det gäller att locka stora evenemang så läggs nu två VM-förberedande matcher mellan Sveriges Tre Kronor och Danmarks landslag här. Den 16 april möts lagen i Ängelholm, och sen den 18 april för en returmatch i Malmö Isstadion. Nästa stora ishockeymästerskap i Malmö sker i mars 2015. Då är det dags för dam-VM i ishockey.